Obiad z kiełkami rzodkiewki na lato
W czasie upałów mało, kto ma ma ochotę na gotowanie. Najlepiej sprawdzają się wtedy nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu potrawy. Właśnie na takie dni polecamy obiad z kiełkami rzodkiewki. Kiełki tego gatunku są ostre w smaku i z powodzeniem mogą być zastąpić szczypiorek.
Składniki na obiad z kiełkami rzodkiewki
- kiełki rzodkiewki
- kilogram młodych ziemniaków
- kilogram buraków
- parę rzodkiewek
- ser bałkański lub feta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Umyć dokładnie buraki i ułożyć na suchej blasze do pieczenia. Piec buraki w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 40-90 minut (zależnie od wielkości). W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić je w talarki i podsmażyć chwilę na patelni, doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć je na 20 minut do piekarnika. Ostudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Rzodkiewki zetrzeć na cienkie plastry na tarce. Warzywa wyłożyć na talerz, pokruszyć ser bałkański i posypać kiełkami z wierzchu.
Jak samodzielnie wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki są idealne na początek przygody z kiełkowaniem. Znakomicie udaje je się wyhodować w kiełkownicy słoikowej, jest to bardzo wygodny sposób na domową uprawę kiełków. Trzeba do niech wsypać nasiona i pozostawić do namoczenia na 4-6 godzin, po tym czasie wylać wodę przez ażurowe oczka zakrętki. Czas kiełkowania wynosi około 3-5 dni. Należy codziennie pamiętać o przepłukiwaniu ich wodą, najlepiej jest to robić to rano i wieczorem.